Nyt fra Lokalforeningen

Lidt fra Kulturnatten 2018 – fra en fyldt bunker

IMG_3372[1].JPG

IMG_3374[1].JPG

IMG_3375[1].JPG

Kommandantens informative plakat var for andet år i træk på plads ved Kastellets hovedgade, så københavnerne igen kunne finde vej til vores unikke mødested, bunkeren, som den tyske besættelsesmagt byggede under den 2. verdenskrig.

Sidste år var der tre veteraner, som havde en travl aften. I år havde yderligere tre af ”de gamle drenge”meldt sig og fik fornøjelsen at være med og fortælle gæsterne om bunkerens historie. Gæsterne fik også et indblik Danmarks Veteraners historie, ikke mindst lokalforening Københavns historie.

På væggen i den lange gang ved bunkerens nedgang havde lokalforeningen på plakater gjort rede for foreningens formål. I bunkerens mellemste lokale kørte en film om mindeparken ved Rindsholm kro.

I mødelokalet kunne man på film se en lang række indlæg fra veteraner, som fortalte om en særlig oplevelse i forbindelse med netop deres egen mission. På en lille skærm vistes officielle og private videooptagelser fra flere missioner.

Mange besøgende kunne her nyde genkendelsens glæde ved at se enten sig selv eller kammerater fra ”dengang”.

I baren, som af mange gæster blev benævnt ”slyngelstuen”, faldt mange i snak med tre gamle Gazaveteraner, som stod for underholdningen både foran og bag ved baren.

Det var også her, en gæst med stolthed fandt sin fars navn i bogen ”De første”, som blandt andet handler om kompagni Larsen, der udgjorde en væsentlig del af de allerførste danske soldater, som betrådte Sinai ørkenen i 1956.

Åbningen af bunkeren var officiel fra kl. 18.00, men allerede kl. 17.15 viste publikum interesse for vore aktiviteter. Det var også et godt stykke over lukketid kl. 22.00, før vi kunne lukke bunkerens panserdøre for de sidste gæster.

Besøgstallet? JA – et behjertet forsøg i starten på at slå streger og stakitter måtte på grund af travlhed hurtigt opgives. Sidste år skønnede vi, at der næppe havde været under 600 gæster. Der var lige så mange i år, og kun et tælleapparat kan afgøre, hvor mange gæster, der kom. Men uanset besøgstallet var aftenen mindst lige så god som sidste år, på alle måder.

Tusind tak til alle, der var med til at skabe en hyggelig og fin aften, ikke mindst til veterankammeraterne og til Kastellets kommandantskab samt til gæsterne, som besøgte os.

Med venlig veteranhilsen

Finn Kromose
Bestyrelsesmedlem, Lokalforening København